Over Pieter Bon

Pieter Bon begint zijn muzikale carrière in 1977 met Erik Schmidt. Samen vormen zij The BonSchmidt en winnen in 1979 de talentenshow in Paradiso, Amsterdam. Ze mogen zich Paradiso Superstar noemen. Van 1980 -1982 is Pieter zanger van de studentenband ICU. Daarna zingt hij 13 jaar (tot 1995) en zes albums bij de Tilburgse band MAM (met Tom America). In 1982 wordt MAM tweede bij de Grote Prijs van Nederland en hebben ze in 1989 een hitje met Ongelofelijk. Na de single Zou Dat Moeten? (1998) onder de naam Volop Violen, brengt Pieter in september 1999 zijn eerste soloalbum Tijd Om Op Te Staan uit. Het album wordt geproduceerd door Rick de Leeuw net als zijn tweede album (met dichtbundel) Alles Moet Anders (2003).

Eind april 2006 verschijnt Pieter Bons dichtbundel Dit Lijf Weet Van Niets, gevolgd door de bundel De Betekenis Van Ja/What Yes Means (2008).

Pieter Bon is de oprichter van Fontys Academy For Creative Industries waar hij van september 2010 tot september 2017 directeur van is. Hij neemt onder meer het initiatief voor de IEMES (International Event, Music & Entertainment Studies) opleidingen.

Zijn derde album Iedereen Klopt (2011) is een samenwerking met gitarist, componist en producer John Nuyten, eveneens afkomstig uit MAM. Op het album worden ze bijgestaan door de jazzmuzikanten Eric van der Westen (contrabas) en Jan Wirken (drums). Het lied Huis Waar Niemand Woont wordt een radiohit op Radio 1 in Vlaanderen. In 2012 neemt Pieter Bon een duet van het lied Lang Ooit op met de Vlaamse troubadour Jan De Wilde. Van de opnames wordt een minidocu gemaakt. Jazz-zangeres Josee Koning neemt in 2012 het lied Elektronisch Orgel in het Portugees op. Huis Waar Niemand Woont wordt in het Vietnamees opgenomen (2012) door Thuy Trang, finaliste van Vietnam Idols. De originele versies van de liedjes staan op het album ‘Iedereen Klopt’.

Pieter Bon reist door de jaren heen door Azië, de Verenigde Staten en Afrika en verwerkt zijn indrukken in liedteksten die hij per iPhone naar John Nuyten verstuurt. In de zomer en herfst van 2013 neemt het duo met die teksten in de WedgeView Studio het album International Drive op. Het album verschijnt op 6 december 2013. In 2014 maakt het producers collectief Wolkuhkrabbers  in samenwerking met rapper Apex Aurilliuz een remix van het nummer In Doeken. TV-maker Han Peekel maakt er de videoclip bij. Eind 2015 verschijnt het door Wout de Kruif geremasterde eerste MAM-album uit 1983, geproduceerd door Henny Vrienten. Begin 2017 neemt Pieter met producer Valentijn de Bakker de EDM-track Kijk Het Beest In De Bek op.

Met producer, bassist, gitarist en componist  Jan Bijlsma (Vengeance/The Last Element) werkt Pieter een jaar lang aan het album De Stad Vermoedt Iets onder meer geïnspireerd door zijn regelmatige verblijf in New York. Het album verschijnt, ook op vinyl, op 8 december 2017.

De clips van De Stad Vermoedt Iets en Dadida Danst worden in New York opgenomen.

Pieter Bon werkt voorjaar 2018 mee aan The Record Man, een internationaal album van muzikanten die een eerbetoon brengen aan de overleden Ron Kane, een maniakale platenverzamelaar uit Los Angeles. Het album wordt geproduceerd door de New Yorkse muzikant, dichter en producer Bob Gaulke. The Record Man wordt op 27 augustus 2018 live uitgevoerd in Paradiso, Amsterdam. 

Gedurende zijn verblijf in Nederland voor de The Record Man optredens, zomer 2018, stelt Bob Gaulke voor om met Fay Lovsky, Marcos Kuzka Cunha en Pieter Bon een aantal improvisaties op te nemen in de studio van Fay. Vanuit die samenwerking ontstaat het idee om met Bob Gaulke als producer en Marcos Kuzka Cunha als arrangeur het nieuwe album van Pieter Bon op te nemen.

November 2018 neemt Pieter Bon een remake op van De Kracht van Zacht (van De Stad Vermoedt Iets, 2017) met de Brabantse zanger André van den Boogaart. 

In het kader van de digitale uitgave van Hobbel, het vierde MAM-album uit 1989, maken Tom America en Pieter Bon in oktober 2019 een remake van het lied De Auto van IJzer.

Voorjaar 2020 verschijnt bij Universal een geremasterde uitgave van GROND, het tweede MAM album. Daarmee staan alle 6 MAM albums op Spotify.

Vooruitlopend op het nieuwe album van Pieter Bon verschijnt op 6 september 2019 de single en clip Poespas. Daar wordt voorjaar 2020 een hardstyle remix van gemaakt door Schuur Van De Buurt.

Tijdens de eerste golf van de corona crisis in Nederland verschijnt op 8 april 2020 een tweede track en clip (tevens het titelnummer) van het nieuwe album: De Verzetting van het Even

In september 2020 komt het boek ‘Avonturiers van de Nederpop – Veertig jaar eigenzinnige Nederlandse popmuziek’ uit van journalist en schrijver Edwin Hofman. Pieter Bon staat als één van de 18 avonturiers met een uitgebreid interview in deze uitgave.

Het album De Verzetting van het Even verschijnt op 27 november 2020 voorafgegaan door de clip van Meute.

© Ernest Potters
© Roy Tee